Veelgestelde vragen

Hieronder kan je een aantal vaak voorkomende vragen vinden met hun antwoord. Indien jouw vraag hier niet bij staat, neem zeker contact op!

Veelgestelde vragen over technologie

Met welke webbrowsers kan ik de training uitvoeren?

De training kan uitgevoerd worden door alle standaardbrowsers, dus Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari en Microsoft Edge. We vragen wel om elke sessie via dezelfde browser te werken. Voor het uitvoeren op de browser Safari (voor bijvoorbeeld een Mac computer) moet eenmalig een kleine instelling worden aangepast. Zie daarvoor hieronder bij de vraag "Ik hoor niets. Hoe komt dit?"

Op welke toestellen kan ik de training doen?

De training is ontwikkeld voor zowel computer als tablet. Dus je kan de training uitvoeren op een vaste computer, op een laptop of op een tablet. In principe werkt de training zelfs op een smartphone, maar wegens het kleine scherm raden we dit sterk af. We vragen ook om elke sessie op hetzelfde toestel uit te voeren.

Wat moet ik doen als mijn internet uitvalt?

Uiteraard gebeurt de training best met een stabiele internetverbinding. Maar indien de verbinding toch verbroken wordt, zal de sessie vanzelf stoppen en deze zal verloren gaan. Nadat de verbinding opnieuw gemaakt is, meld je jezelf best opnieuw aan en voer je opnieuw de volledige sessie uit. Het systeem zal wel onthouden welke sessie je hoeft te maken en je kan dit ook altijd aangeven bij de ruimte voor opmerkingen, na die sessie.

Ik hoor niets. Hoe komt dit?

Controleer even of je boxen of koptelefoon correct aangesloten hebben en of ze van stroom voorzien zijn. Kijk ook even of het volume van uw toestel aan is en voldoende luid staat. Bij het begin van elke sessie is er de mogelijkheid om je audio even te testen. Door een software update van Apple is het mogelijk dat er geen geluid wordt afgespeeld op Apple toestellen. Als je de Safari browser gebruikt, moet je in de voorkeuren eerst aangeven dat geluiden mogen afgespeeld worden. Ga hiervoor naar Safari > Voorkeuren > Websites > Automatisch afspelen en pas de instelling aan naar "Sta automatisch afspelen toe". Kom je er niet aan uit, neem dan contact op via het contactformulier of via mail.

Ik wil de training uitvoeren op een laptop. Gebruik ik best een muis?

We raden een externe muis wel aan, omdat er toch veel (snelle) muisbewegingen in de trainingstaak zitten. Met een muis zal dit iets sneller en vlotter kunnen gaan dan met een trackpad. Indien het een laptop met een touchscreen is, mag je zelf kiezen. We vragen wel om elke sessie op dezelfde manier te werken, indien mogelijk.

Ik krijg de training niet gestart, of ik snap de training niet. Wat nu?

Voor technische, praktische en andere problemen neem je best contact op met ons, via cogtraining2@ugent.be.

Veelgestelde vragen over de doelgroep

Voor wie is deze training bedoeld?

Deze training is specifiek ontwikkeld voor personen die aan depressie geleden hebben, maar die mogelijk wel nog restklachten hebben. Ben jij zo iemand? En wil je ook iets ondernemen om herval tegen te gaan? Dan is deze training iets voor jou! Deze training geeft jou de mogelijkheid om je levenskwaliteit te verbeteren, actief herval tegen te gaan en de wetenschap vooruit te helpen.

Ik zit momenteel in een depressie. Mag ik deze training uitvoeren?

Dit raden we af, omdat de taak toch wat denkwerk vereist en dit tijdens een depressie extra moeilijk kan zijn. De taak op zich kan ook frustreren. Verder is het mogelijk dat de taakprestatie, omdat het behoorlijk moeilijk is, niet verbetert, waardoor er een faalervaring ontstaat, wat de stemming niet ten goede komt.

Ik zit momenteel in een depressie. Zal deze training mij eruit kunnen helpen?

Neen. Deze training zal jou helaas niet voldoende kunnen helpen. Hulp kan je krijgen bij je huisarts, je psycholoog of psychiater of bij Tele-onthaal, via het telefoonnummer 106.

Het gaat echt niet goed met mij. Waar kan ik terecht?

We verwijzen je graag door naar je huisarts, je psycholoog of psychiater of naar Tele-onthaal via het telefoonnummer 106.

Ik heb nog nooit een depressie meegemaakt en ik heb ook geen grote concentratieproblemen. Mag ik deze training doen?

De training brengt geen nadelen met zich mee, dus je mag de training zeker uitvoeren. Maar uit beperkt onderzoek blijkt wel dat er ook geen grote voordelen te verwachten zijn in zo'n geval.

Ik heb last van aandachts- en/of geheugenklachten. Zal deze training mij helpen?

Afhankelijk van de oorzaak van deze klachten, kan het zijn dat deze training jou helpt. Echter, dit hangt van meerdere factoren af waardoor we hier geen kort antwoord op kunnen geven.

Veelgestelde vragen over het verloop

Waarom heet dit "training"?

Een belangrijk aspect is dat je de taak regelmatig doet op een vrij korte tijd. Je kan dit vergelijken met een training in de fitness. Indien je 1 keer per maand zou gaan naar de fitness, zal je hier niet veel van merken. Indien je 3 keer per week gaat, zal je meestal wel resultaten boeken. Bij onze training is dat ook zo.

Hoe weet ik wanneer ik een volgende sessie kan doen?

Na elke sessie vragen we wanneer je de volgende sessie wenst te doen. Je krijgt direct na de sessie een mailtje met je gekozen tijdstip. Er worden ook herinneringsmailtjes verstuurd: 1 een uur voor en 1 uur na dit afgesproken tijdstip, als je de sessie nog niet gedaan hebt tegen dat moment.

Ik heb mijn sessie gemist. Wat nu?

Log in zodra je kan, en indien je de volgende sessie dan nog kan doen, is er geen probleem. Indien er meerdere dagen verstreken is, zal je niet meer kunnen inloggen. Neem in dat geval contact op met ons, via cogtraining2@ugent

Ik heb ooit een deel van de training gedaan maar ben toen gestopt. Nu wil ik opnieuw de training uitvoeren. Wat doe ik?

Leuk dat je opnieuw interesse hebt! We raden aan om opnieuw vanaf nul te beginnen, en dus eigenlijk de volledige training uit te voeren gedurende de afgebakende periode, alsof je de training voor de eerste keer zou uitvoeren.

Waar doe ik de training best?

We raden aan dat je de training thuis doet, op een rustige plaats zonder afleiding. Maar aangezien de training online is, kan dit overal waar je wil (indien je een internetverbinding hebt) zolang je ongestoord kan werken en het programma voldoende kan horen.

Veelgestelde vragen over de werking

Hoe kan die oefening met getallen maken mij helpen om mijn piekergedachten te controleren?

Deze taak heeft een aantal elementen: je moet voortdurend aandachtig zijn, je moet nieuwe informatie onthouden en oude informatie vergeten; en dit alles in een stresserende of frustrerende context. Hierdoor train je bepaalde gebieden in je hersenen, met andere worden deze worden “sterker”, zoals bij een echte spier. Net die gebieden zijn belangrijk om piekergedachten te kunnen controleren. Aangezien dit nog moeilijker is bij stress of frustratie, zit dit ook in de training zelf. Laat je hier dus niet door ontmoedigen!

Moet ik deze training doen via een therapeut?

Deze training is vrij beschikbaar voor iedereen, met of zonder therapeut. Indien je dit wil doen met medewerking van je therapeut, kan je deze site eens tonen en vragen of hij/zij contact opneemt met ons.

Ik merk geen effect van de training. Werkt deze niet voor mij?

Er zijn geen direct voelbare effecten van deze training, dus het kan zeker zijn dat je niets “voelt”. Laat je hierdoor zeker niet ontmoedigen! Het effect van de training komt pas later, na het vervolledigen van alle sessies, en zit eigenlijk in je hersenen. Dus het is zeker belangrijk om alle sessies te doen, ook al merk je hier niet direct iets van.

Wat kan ik verwachten na het doen van de training?

Direct aantoonbare effecten zijn er helaas (nog) niet. Sommigen geven wel aan dat ze zich beter kunnen concentreren, beter kunnen onthouden of zich beter voelen na het doen van de volledige training. Eerste onderzoeken toonden wel positieve resultaten aan na het doen van deze training, op vlak van depressieve symptomen en piekeren, wat mogelijk helpt herval bij depressie tegen te gaan. Ook zien we een stijging van weerbaarheid en levenskwaliteit. Door de vragenlijsten te beantwoorden, geef je de onderzoekers wel de kans om na te gaan of en hoe groot de effecten van de training zijn en help je uiteraard ook de wetenschap.

Ik voel mij gefrustreerd na de het doen van de training. Is dit normaal?

Dat is volkomen normaal en betekent dat je je best ook doet in deze training. Het is een moeilijke taak met tijdsdruk. Gevoelens van frustratie kunnen zeker optreden en kunnen bijdragen tot de effectiviteit van deze training. Probeer na de training voldoende te ontspannen door een leuke, rustige activiteit te voorzien.

Veelgestelde vragen over de resultaten

Ik heb maar 50% van de antwoorden juist. Is dat normaal?

Ja. Door de adaptiviteit van de taak, zal je nooit veel hoger dan 50% kunnen geraken. Want, indien je het goed doet, en je hebt veel goede antwoorden op rij, zal de taak versnellen. Door het versnellen wordt het juist moeilijker, waardoor je weer meer fouten zal maken. Zo blijft de accuraatheid dus rond de 50%.

Ik word niet sneller in de taak. Is dat normaal?

Ja, bij de meeste mensen zullen we een daling zien op de tweede grafiek (snelheid) die daarna afvlakt. Indien de lijn op je grafiek naar beneden gaat, wil dit zeggen dat de getallen sneller komen. Echter, op een bepaald moment (vaak ergens halverwege de training) kan het zeker zijn dat je je limiet bereikt en dat je echt niet sneller kan. Ook dan is het belangrijk dat je de training zo goed mogelijk blijft uitvoeren. Niet meer verbeteren op de taak betekent niet dat de training geen effect meer heeft op jou!

Zijn mijn resultaten het effect dat ik merk van de training?

Neen! De resultaten staan eigenlijk los van hoe goed de training werkt voor jou. De resultaten zijn ook veel minder belangrijk dan het doen van de training. Je resultaten zullen niet elke sessie verbeteren. Je krijgt je resultaten te zien omdat andere personen al eerder aangaven dat dit de training aangenamer maakt als de deelnemer, maar score op zich zegt eigenlijk niets en is dus bijkomstig.

Ik heb mijn best gedaan maar mijn resultaten zijn minder goed dan de vorige keer. Hoe komt dit?

Allerlei zaken kunnen een invloed hebben op hoe goed je de taak doet; bijvoorbeeld slaapkwaliteit, je stemming en stress. Indien je je niet goed voelt, of je hebt niet goed geslapen, kan het zeker zijn dat je score minder is dan de vorige keer. Maar, een mindere score wil niet zeggen dat je de training niet goed doet. De training doen is belangrijker dan de prestatie; zeker als je je minder goed voelt. Indien je merkt dat een bepaalde factor een grote invloed had op je sessie, kan je dit altijd aangeven op het einde in de commentarenruimte.

Veelgestelde vragen over data en onderzoek

Wat gebeurt er met mijn data?

Je vragenlijstdata en je trainingsdata worden apart opgeslagen en geanonimiseerd bijgehouden. Hierdoor is het niet mogelijk om je antwoorden te linken aan je identiteit. Wel is het zo dat tijdens de studie je persoonsgegevens nog bijgehouden worden omdat het noodzakelijk kan zijn om contact te kunnen opnemen.

Wie heeft toegang tot mijn data?

Je persoonsgegevens zijn slechts toegankelijk door 2 onderzoekers aan de Universiteit Gent. Je trainingsdata en vragenlijstdata zijn enkel beschikbaar voor de betrokken onderzoekers.

Hoe kan ik mijn data beheren?

Achteraf je data inkijken kan helaas niet, omdat de trainingsgegevens niet gelinkt zijn aan je persoonlijke info. Hierdoor weten we niet van wie welke data is. Het is wel mogelijk om tijdens de studie te vragen om je data te verwijderen. Hiervoor neem je best contact op met ons.

Is er wetenschappelijk bewijs dat deze training werkt?

Jazeker. Er zijn al een aantal studies gebeurd. Na het uitvoeren van deze training is er een daling van depressieve symptomen en piekeren, en een stijging van de weerbaarheid en levenskwaliteit. Omdat we nooit genoeg weten, zijn er ook nog een aantal studies gepland in de nabije toekomst. Indien je hier wil aan deelnemen mag je zeker contact opnemen met ons.

Helpt mijn bijdrage ook de wetenschap?

Jazeker! De training probeert om personen te helpen, door herval te voorkomen en in het algemeen de levenskwaliteit te verbeteren, maar door de training te vervolledigen krijgen we ook nieuwe inzichten over depressie, wat kan leiden tot betere behandelingen.

Hoe kan ik de resultaten weten van een studie waaraan ik deelnam?

Dit kan simpelweg door contact op te nemen met ons.